Pilz stapt in cobots

Pilz wordt robotleverancier. Althans, van het type cobot. Zowel een één-armige als twee-armige variant heeft de Duitse automatiseerder in 2018 op verschillende beurzen getoond. Daarnaast reed daar een AGV rond en was er een prototype van een nieuwe robothuid die de aanwezigheid van mensen kan voelen.

Je zou kunnen zeggen dat het er al een tijdje aan zat te komen. Pilz is als automatiseerder erg begaan met het thema veiligheid en dus ook op het gebied van de cobot heeft het bedrijf al enkele jaren het nodige te melden. Zo heeft Pilz zitting in diverse normcommisies voor robotveiligheid – denk aan EN ISO 10218 voor industriële robots, maar ook aan EN ISO 15066 voor cobots – en kwam het onlangs met de PROBms. Dit laatste apparaat is uniek in zijn soort en is feitelijk een set voor het meten van de impact van robotbotsingen om zo cobottoepassingen te kunnen kalibreren en certificeren. Nu, zo’n anderhalf jaar later, kan dus ook de robot zelf bij Pilz besteld worden.

Eigen ontwikkeling
Nu komt het in het tijdperk van 4.0 wel vaker voor dat automatiseerders met eigen robotoplossingen schermen. Maar wie dan een beetje dieper graaft komt er dan al snel achter dat het dan eigenlijk vooral een besturingsaangelegenheid is. De robot zelf? Die is doorgaans van bestaande makelij en hooguit voorzien van een afwijkende kleur en logo. Maar niet bij Pilz. Zij ontwikkelde de zowel alle hard- als software zelf om zo tot een echte ‘plug & play’ oplossing te komen die naadloos in het PSS4000 automatiseriongssysteem van Pilz integreert. En dat bovendien in lijn met alle CE-regels. Want daar zit hem natuurlijk de crux voor veel cobotapplicaties. Flexibele inzetbaarheid is schitterend. Maar voor elk nieuw robotklusje een nieuwe risicoanalyse en CE-markering? Daar wil het in de praktijk nog al eens aan schorten.

Breed inzetbare hardware
Zelf de hardware én de software in de hand houden. Dat is één van de antwoorden van Pilz voor dit dilemma. In het geval van de cobothardware komt dat neer op een 6 assen die een payload heeft van 6 kg en zelf 20 kg weegt. Ander opmerkelijke feature van de cobot is dat hij op gelijkstroom werkt. Op 24 volt om precies te zijn. Naast het werken in tal van productiecellen voor bijvoorbeeld pick & place toepassingen, maakt dit hem bijzonder geschikt voor mobiele toepassingen. En laat Pilz hier nu net een eigen AGV voor ontwikkeld hebben, waarop de nieuwe cobotarm kan worden gemonteerd.

Open programmeer- en communicatiestandaarden
Voor de cobot is er ook een PRCM besturingsmodule ontwikkeld, die onder andere via ROS (Robotic Operating System) geprogrammeerd kan worden. Dit van origine redelijk academische open source framework voor het programmeren en aansturen van robots, heeft sinds enkele jaren ook een industriële tak die steeds meer voet aan de grond krijgt. Maar ook traditionele PLC-talen (volgens IEC 61131-3) worden ondersteund. Dat laatste is opmerkelijk aangezien 6-assige robots – ook die van Pilz – onder de motorkap over een numerieke besturing beschikken.
En het communiceren? Dat kan met alle gangbare protocollen. CANopen, Ethercat, Profibus en natuurlijk met het eigen SafetNET van Pilz.

Gemak dient de operator
Bij een robot – en helemaal bij een cobot – hoort natuurlijk ook een heldere en eenvoudige bediening. Hiervoor heeft de operator normaliter een teach pendant tot zijn beschikking. Zo ook bij de nieuwe cobot van Pilz: zij noemen het de PRTM-module. Dit industriële ‘touch screen met noodstop’ kan worden gebruikt om de robot een nieuwe taak aan te leren of te programmeren. Maar ook het starten van een nieuwe taak of het boven water krijgen van diagnostische informatie behoort tot de mogelijkheden.

Veilig gevoel met bedieningsfuncties
Tot slot beschikt Pilz natuurlijk ook over tal van sensoren die het gebied rondom de robot kunnen beveiligen en de interactie tussen robot en operator kunnen verbeteren. Naast de bekende SafetyEye, een 3D-scanner voor het bewaken van een werkgebied, is vooral PSENmat een bijzondere nieuwe toevoeging. Deze slimme sensormat detecteert niet alleen of de operator in de buurt is, maar is ook in zones in te delen. Deze kan de operator gebruiken om een machine of cobot te bedienen. Ook toonde Pilz op Automatica een slimme robothuid die detecteert of een operator in de buurt is en/of de robot aanraakt. Hoewel helaas nog een prototype, verwacht Pilz veel van deze huid. Naast een veiligheidsfunctie kan namelijk ook deze huid een bedieningsfunctie krijgen door hem in verschillende zones in te delen. En dat geeft een hele nieuwe dimensie aan een veilig gevoel.