Veiligheidsschakelaar keuzetool

Bekijk hieronder welke veiligheidsschakelaar geschikt is voor uw project:

Er is een breed scala aan beweegbare afschermingen op machines en installaties, van luiken of kleppen tot een deur om een machine te betreden.
Maar hoe kun je mens en machine betrouwbaar beschermen? In een aantal eenvoudige stappen laten we u zien hoe u voor elke toepassing de juiste veiligheidsschakelaar kunt vinden.

Uitleg keuze stappen:

Stap 1: Met of zonder vergrendeling?

Stap 1: Met of zonder vergrendeling?
In stap 1 geeft u aan of u wenst dat de veiligheidsschakelaar ook vergrendeling (interlock) dient te zijn. In essentie is de keuze tussen een veiligheidsschakelaar met of zonder vergrendeling afhankelijk van een grondige risicoanalyse en de specifieke operationele behoeften van het systeem. Het doel is altijd om de veiligheid van personeel te waarborgen en de kans op ongevallen te minimaliseren door passende veiligheidsmaatregelen te implementeren.

Stap 2: Proces- of personeelsbescherming?

Als uw keuze valt op: Met vergrendeling:

Stap 2 is om te beoordelen of de betreffende installatie of machine nog steeds een gevaar vormt, zelfs na het stopcommando. Dit heeft betrekking op machines die nog steeds uitlopen; robottoepassingen bijvoorbeeld. In dit geval mag de beschermkap pas worden ontgrendeld als de machine zich in een veilige toestand bevindt en volledig tot stilstand is gekomen. Het veiligheidshek mag pas kunnen worden geopend als de machine geen gevaar meer vormt. Procesafscherming of veilige vergrendeling kan nodig zijn voor de bescherming van het personeel; Dat hangt af van de stoptijd. Als de tijd die nodig is om de gevarenzone te bereiken groter is dan de stoptijd, dan is procesbewaking voldoende. In dit geval moet het proces zelf prioritair worden beschermd en moeten ongewenste onderbrekingen van de productie worden uitgesloten.

Als de gevarenzone echter kan worden bereikt voordat de stoptijd is afgelopen, is de bescherming van het personeel volgens EN ISO 13849-1 vereist – daarom moet een veiligheidsvergrendeling worden gekozen die dit garandeert. Want in dit geval moet de veiligheid van de operator gegarandeerd zijn.

Als uw keuze valt op: Zonder vergrendeling:
In stap 2 geeft u aan of de veiligheidsschakelaar als standalone wilt gebruiken of in serieschakeling. Een veiligheidsschakelaar die in serie kan worden geschakeld biedt niet alleen het voordeel van het creëren van een systeem met meerdere veiligheidscomponenten, maar ook van kostenefficiëntie en vereenvoudigde besturing. Door meerdere veiligheidscomponenten in serie te plaatsen, wordt de behoefte aan extra inputs aan de besturingskant verminderd, wat zowel de installatiekosten als de complexiteit van het besturingssysteem vermindert. Dit resulteert in kostenbesparingen en vereenvoudigde bedrading.

Aan de andere kant kan een standalone veiligheidsschakelaar geschikter zijn voor eenvoudige systemen waarin slechts één veiligheidscomponennt nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij kleine machines of standalone apparaten waar de integratie met andere veiligheidscomponenten niet nodig is.

 

Stap 3: Welk Perfomance Level (PL) is vereist?

Alleen van toepassing indien u gekozen heeft voor vergrendeling.

Uiteindelijk wordt de selectie van de juiste beveiliging gemaakt op basis van het Performance Level (PL). Dit wordt bepaald aan de hand van een risicoanalyse volgens EN ISO 13849-1. De belangrijkste factoren voor deze berekening zijn de ernst van de mogelijke verwondingen, de frequentie van blootstelling aan het risico en het vermogen om de risico’s te vermijden. PL e geeft het hoogste risico aan.

Contactformulier veiligheidsschakelaar keuzetool

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Mailchimp Tag
Mailchimp Tag
Voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.