Valideren van veiligheidsfuncties

Het valideren van veiligheidsfuncties (en of veiligheidssoftware) volgens PL (of SIL)

De Machinerichtlijn vereist een volledige set documentatie in een technisch dossier. Aanwezige besturingstechnische veiligheidsmaatregelen moeten aantoonbaar worden gevalideerd. Dat geldt per veiligheidscircuit. De resultaten daarvan maken deel uit van het technisch dossier.

Wanneer op basis van de risicobeoordeling wordt gekozen voor een besturingstechnische veiligheidsmaatregel, dan dient van deze maatregel het vereiste Performance Level (PL) of Safety Integrity Level (SIL) te worden bepaald. Bij Performance Level wordt dit aangeduid als PL ‘required’ of PLr. Door toepassing van de juiste architectuur van het veiligheidscircuit (bijvoorbeeld een dubbel-kanaalsuitvoering) en componentkeuze kan het vereiste Performance Level worden bereikt.

In het technisch dossier moeten vervolgens ook de validatiegegevens worden opgenomen, waarbij wordt aangetoond dat het toegepaste veiligheidscircuit daadwerkelijk voldoet aan het vereiste Performance Level. Pilz maakt daarvoor gebruik van softwaretools zoals PAScal en Sistema.

Onze safety consultants rekenen graag het behaalde veiligheidsniveau voor u door, waarna deze gegevens worden verwerkt in een validatierapport.
Wordt het vereiste PL (of SIL) niveau niet behaald, dan krijgt u een gericht advies welke oplossingsrichting gekozen kan worden om alsnog het vereiste veiligheidsniveau te behalen.

Als uw machine pneumatische of hydraulische componenten bevat, dan is het belangrijk om ook deze op te nemen in de veiligheidsloop en het vereiste Performance Level te bepalen.

Hetzelfde geldt voor toegepaste veiligheidssoftware: ook deze moet worden gevalideerd op basis van opgave in relevante normen zoals de ISO 13849-2. Ook voor softwarevalidatie kunt u bij Pilz terecht.

De Pilz Academy biedt opleidingen aan op dit gebied. Wilt u zelf leren valideren, kijk dan op:
opleidingen.pilz.nl/functioneleveiligheid

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Pilz voor een risicobeoordeling op afstand, neemt u dan contact op met een van onze medewerkers via info@pilz.nl of 0347 320 477.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Mailchimp Tag
Mailchimp Tag
Voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.