CMSE Certified Machinery Safety Expert

Pilz: het juiste adres voor trainingen over machineveiligheid

Wat is CMSE?

CMSE – Certified Machinery Safety Expert – is ontwikkeld naar aanleiding van de behoefte van de branche aan trainingen in machineveiligheid op expert-niveau om zo een veilig machineontwerp te waarborgen. Er wordt vereist dat wordt voldaan aan zowel de eisen van vakmensen, aan machineveiligheid als aan de eisen van de werkgever. Tijdens de training worden kwesties behandeld waarmee de gebruikers in de praktijk worden geconfronteerd als het gaat om machineveiligheid. Tegelijkertijd kunnen deelnemers die de training succesvol hebben afgerond, hun deskundigheid middels een onafhankelijke certificering van TÜV Nord schriftelijk aantonen.

Verbetering van de deskundigheid binnen uw bedrijf

Dankzij experts ter plaatse bereiken ondernemingen een extra mate van conformiteit/veiligheid en voldoen zo aan de eisen aan gezondheid en veiligheid op de werkplek. De bij de training opgedane kennis zal zich automatisch binnen de gehele organisatie verspreiden. Het deskundigheidsniveau binnen het bedrijf neemt toe en leidt tot een hogere mate van veiligheid. Een betere productiviteit en de inachtneming van kwaliteitsnormen zijn verdere indirecte voordelen die voortvloeien uit de inzet van een CMSE-expert.

Inhoud en leerdoelen van de CMSE-opleiding

De CMSE-training is opgezet in samenwerking met TÜV Nord en wordt wereldwijd gegeven door de Safety Consultants van Pilz, waaronder in ons opleidingscentrum in Vianen.

Tot de inhoud van de CMSE-opleiding behoren complexe technische vraagstellingen rondom machineveiligheid. De training verschaft de deelnemers de vereiste vakkennis – van de wetgeving en normen tot en met beschermingstechnieken en een gedetailleerde controle van functionele veiligheidsgebieden.

Na het afronden van de opleiding is de volger van de training bevoegd tot het volgende op het gebied van machineveiligheid:

 • Het ontwikkelen van een beter begrip voor de eisen van de relevante voorschriften en normen.
 • Inzien hoe deze bij de constructie, bouw, het onderhoud en bedrijf van machines kunnen worden toegepast.
 • Begrijpen van de voorschriften die bij de specificatie, constructie, bouw of ingebruikneming van machines in acht moeten worden genomen.
 • Projecten leiden van de risicobeoordeling tot en met de implementatie of een veiligheidsupgrade,
 • Functionele veiligheidssystemen volgens EN ISO 13849-1 construeren
 • Een internationaal geldig certificaat van TÜV Nord ontvangen.

Ontdek de volledige inhoud en leerdoelen in onze brochure

Examinering en certificering

Het CMSE-examen is een wezenlijk onderdeel van de uitreiking van het certificaat door TÜV NORD. Het examen wordt afgenomen op de vierde en laatste dag van de opleiding. Door middel van het examen moet worden vastgesteld of de deelnemer zijn/haar tijdens de training opgedane kennis kan toepassen op het gebied van machineveiligheid. Het moet bovendien vaststellen of de deelnemer de inhoud van de training heeft begrepen en tijdens het examenproces aan de betreffende eisen kan voldoen.

 • Het examen wordt schriftelijk afgenomen in de vorm van multiple-choice-vragen.
 • Er zijn in totaal 40 vragen.
 • Het examen duurt 60 minuten.
 • Tijdens het examen mag de trainingsdocumentatie als hulpmiddel worden gebruikt. Tijdens het examen mag u alleen gebruikmaken van de trainingsdocumentatie.
 • Alle deelnemers die het examen hebben gehaald, ontvangen een certificaat.
 • De deelnemers die het examen niet hebben gehaald, worden hierover ingelicht en krijgen datums aangeboden om het examen nog een keer te doen.

De training tot Certified Machinery Safety Expert wordt door TÜV NORD als internationale certificeringsinstantie onafhankelijk gecertificeerd. TÜV NORD verstrekt het betreffende certificaat wanneer bij het examen meer dan 80% van het maximale aantal punten is behaald.

Aanmeldingsvereisten

Er zijn een aantal richtlijnen waaraan u moet voldoen om te kunnen deelnemen aan de training. Zo moet u bijvoorbeeld minimaal één jaar praktijkervaring hebben opgedaan met werkzaamheden die samenhangen met machineveiligheid of moet u over de juiste diploma’s beschikken.Vragen over onze machineveiligheid training? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u vragen over CMSE? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zitten klaar om alle vragen te beantwoorden en om u van het beste advies te voorzien.

Tel. 0347 – 320477
E-mail: info@pilz.nl

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Mailchimp Tag
Mailchimp Tag
Voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.