Lichtschermen van Pilz: optimale machineveiligheid

Lichtschermen, een veelzijdige oplossing voor machineveiligheid, worden door Pilz aangeboden in diverse varianten. Afhankelijk van de toepassing en het gewenste veiligheidsniveau zijn er meerdere mogelijkheden beschikbaar.

De rangschikking van veiligheidsmaatregelen volgens de normen is als volgt: ten eerste, oplossingen in het ontwerp, ten tweede, mechanische of besturingstechnische maatregelen en ten derde, organisatorische oplossingen. Als een mechanische afscherming niet mogelijk of niet wenselijk is, bieden lichtschermen een geschikt alternatief.

Waarom lichtschermen inzetten? Bij welke toepassingen?

Lichtschermen (light curtains) zijn geschikt voor machines waarbij veel interacties door de operator plaatsvinden. Denk aan het plaatsen of wegnemen van materiaal of producten, maar ook het tussentijds uitvoeren van metingen of kwaliteitscontroles. Lichtschermen worden toegepast waar werknemers dichtbij of in een gevarenzone taken moeten uitvoeren.

Lichtschermen worden vaak toegepast bij het beveiligen van transportsystemen, bij invoer van ‘sheet-material’ waarbij een vlak product door een lichtschermen beweegt, of bij openingen boven een transportband.

De grootte van het gevaar is van invloed op de minimale afstand waarop het lichtscherm dient te worden geplaatst. Middels de reikafstand tot de gevarenzone kan met de Pilz Safety Distance Calculator de minimale afstand tussen de gevarenzone en het lichtscherm worden bepaald. Afhankelijk van de benodigde detectienauwkeurigheid zijn er drie typen lichtschermen: lichaamsdetectie, armdetectie en vingerdetectie. Het lichtscherm kan dichter bij de gevarenzone worden geplaatst wanneer er gekozen wordt voor een hogere detectienauwkeurigheid.

Lichtschermen vingerbeveiliging Lichtschermen lichaambeveiliging

Voorbeelden van toepassingen

Indien het plaatsen van een lichtscherm niet mogelijk is kan een Pilz Safety Laser Scanner, Pilz Radar Scanner of een Pilz Safety Camera worden overwogen: Safeguarding danger zones with protective devices – Pilz INT.

Diverse varianten en veiligheidsniveaus

Pilz voorziet in twee typen lichtschermen: type 2 lichtschermen, geschikt tot SIL2/PLd, en type 4 lichtschermen, geschikt voor de hoogste veiligheidscategorie, SIL3/PLe. De beschikbare varianten omvatten enkelstraals veiligheidslichtschermen, bescherming voor lichaam en handen, vingerbescherming, en uitgebreide opties (meerstraals lichtscherm) voor hand- en vingerbescherming. Bovendien zijn er diverse toebehoren beschikbaar, zoals bevestigingsmaterialen, spiegels, waterbestendige behuizingen en meer.

De lichtschermen van Pilz zijn verkrijgbaar in verschillende varianten:

– Enkelstraals veiligheidslichtschermen: type 2 & type 4
– Lichaamsbescherming: type 2 / type 4
– Handbescherming: type 2 / type 4
– Uitgebreide handbescherming: type 2 / type 4
– Vingerbescherming: type 4
– Uitgebreide vingerbescherming: type 2
– Toebehoren (bevestigingsmaterialen, spiegels, waterbestendige behuizing, etc.)

Lichtschermen die voldoen aan de IEC 61496 veiligheidsnormen

Een ander belangrijk aspect is de productnorm IEC 61496, waaraan lichtschermen moeten voldoen. Pilz biedt lichtschermen (PSENopt-lichtschermen) die in overeenstemming zijn met deze norm. Dit garandeert de hoogste veiligheidsstandaard en is een waarborg voor de betrouwbaarheid van de Pilz lichtschermen.

Berekenen van veiligheidsafstanden met handige online calculator

Het berekenen van de veiligheidsafstanden is essentieel om aan de ontwerpnorm ISO 13855 en aan de eisen bij CE markering te voldoen. Per type lichtscherm en per plaatsing methode gelden verschillende regels ten aanzien van de veiligheidsafstand. Daarnaast heeft de manier van toegang nemen via het lichtscherm invloed op de vereiste veiligheidsafstand. Bijvoorbeeld toegang door een persoon, hand, vinger of lichaamsdeel. Pilz biedt een kosteloze online lichtscherm calculator die hierbij kan helpen. Deze calculator is geschikt om uw ontwerp te toetsen aan de ISO 13855 norm.

Pilz levert lichtschermen die in elke situatie toepasbaar zijn en optimale machineveiligheid garanderen, conform de strengste normen, zoals IEC 61496. Met diverse varianten en toebehoren bieden deze lichtschermen een geschikte oplossing voor verschillende veiligheidscategorieën en toepassingen.

Via onderstaande knop kunt u de afstand van uw lichtscherm berekenen met de Pilz Lichtscherm calculator.\

Vragen of hulp bij uw keuze? Wij staan voor u klaar

Vragen over welk lichtscherm u nodig heeft en hoe deze op een juiste manier toegepast moet worden? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@pilz.nl, door te bellen naar 0347 – 320477 of via onze contactpagina.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Mailchimp Tag
Mailchimp Tag
Voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.