Machinerichtlijn

Met ingang van 29-12-2009 heeft de Europese Commissie een nieuwe uitgave van het Publicatieblad betreffende de Machinerichtlijn gepubliceerd. De inhoud van het Publicatieblad bestaat uit een actuele lijst van de onder Machinerichtlijn 2006/42/EG geharmoniseerde normen evenals hun referentiegegevens.

Conform de wet

Door de publicatie van de machinerichtlijnen gelden de normen als geharmoniseerd en bewerkstelligen ze het zogeheten ‘vermoeden van overeenstemming’. Degene die deze normen toepast, mag er van uitgaan dat hij zich conform de wet respectievelijk de richtlijn gedraagt. Pilz informeert en adviseert over de naleving van de Europese machinerichtlijn en de processen die door de nieuwe richtlijn zijn beïnvloed. Wat is het toepassingsgebied, de definitie en de reikwijdte van de nieuwe machinerichtlijn?

CE begeleiding

De Machinerichtlijn stelt niet alleen eisen aan het ontwerp en de beveiliging van machines, maar ook aan de documentatie en CE-begeleiding. Pilz zorgt voor een weloverwogen CE begeleiding en geeft een speciale cursus waarin de eisen vanuit de Machinerichtlijn worden verklaard en vertaald naar een praktische aanpak. Met de CE begeleiding van Pilz bent u in staat de correcte documentatie te overleggen, kunt u een technisch dossier (voorheen technisch constructie dossier) en een conformiteitverklaring opstellen die de Machinerichtlijn vraagt.

Naar wens voert Pilz de volledige conformiteitbeoordelingsprocedure uit: van de risicobeoordeling, het veiligheidsconcept, het veiligheidsdesign, de systeemintegratie met validatie tot de CE-markering. Pilz is uw partner voor CE keuringen, de CE-markering en machineveiligheid conform de Machine richtlijn.

Meer informatie over de Machinerichtlijn en CE begeleiding vindt u op https://services.pilz.nl

Normen

Om een machine veilig te maken zal er gewerkt moeten worden volgens processen en moeten kaders gevolgd worden. Omdat de Europese richtlijnen veel overwegingen, artikelen en bijlagen hebben is het lastig om na te gaan of hier echt aan voldaan wordt. Tevens is er geen houvast. Om deze processen te vereenvoudigen en ervoor te zorgen dat de processen juist en continu worden uitgevoerd zijn er normen.

In de machinebouw word vaak gesproken over SIL of PL. Beide normen zijn door de Europese Gemeenschap geharmoniseerd en goedgekeurd.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over wat de gevolgen zijn van de nieuwe machinerichtlijn voor uw organisatie, neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Mailchimp Tag
Mailchimp Tag
Voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.