CE-markering voor machines

Als u een machine wilt voorzien van een CE-markering, moet u voldoen aan de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Europese richtlijnen. Om aan deze eisen te voldoen, moeten verschillende stappen worden doorlopen in het CE-markeringstraject voor machines.

Waarom CE-certificering?

Een fabrikant of importeur die een machine van een CE-markering voorziet, verklaart dat deze voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen van de Machinerichtlijn en relevante Europese richtlijnen (alleen een fabrikant of importeur mag dus een CE-markering aanbrengen op het product). Deze markering is verplicht voor machines die verhandeld worden in de Europese Economische Ruimte. Het aanbrengen van wijzigingen aan een bestaande machine maakt het nodig om opnieuw te voldoen aan de Machinerichtlijn en CE-markering.

CE-markering omvat de Machinerichtlijn en andere Europese richtlijnen, maar er zijn ook andere normen die gevolgd kunnen worden. Het vastleggen van een technisch constructiedossier is vaak verplicht en dient als bewijs van naleving van de eisen.

Voordelen van CE-markeringen van machines

• Wettelijke naleving in de Europese Economische Ruimte (EER);
• Vrije handel binnen de EER;
• Verbeterde veiligheid en risicobeheersing;
• Toegang tot de Europese markt;
• Transparantie en traceerbaarheid van producten;
• Vertrouwen van consumenten en gebruikers;
• Vereenvoudigde naleving van andere normen.

Consequenties als je geen CE-verklaring hebt

Het niet hebben van CE-markering voor een machine die eraan onderhevig zou moeten zijn, brengt aanzienlijke risico’s met zich mee en kan leiden tot ernstige gevolgen voor fabrikanten, zowel juridisch als zakelijk:

• Verbod op verkoop binnen de Europese Economische Ruimte (EER);
• Juridische aansprakelijkheid voor onveilige producten;
• Terugroeping van niet-conforme machines;
• Boetes en sancties;
• Verlies van vertrouwen en reputatieschade.

Ondersteuning CE-markeringstraject voor machines

Pilz ondersteunt bij de activiteiten en procedures die nodig zijn voor het ontwikkelen van de vereiste nalevingsstrategieën, veiligheidsontwerpen en documentatie voor de CE-markering van machines. Hieronder staat beschreven welke stappen wij zoal ondernemen om een CE-markering voor uw machine te waarborgen.

1. Certificeringmanagement

Een essentieel element bij het verkrijgen van de CE-markering voor machines is het van certificeringmanagement. Dit omvat het opstellen van de vereiste strategieën voor conformiteit, veiligheidsontwerpen en documentatie.

2. Bepaling en toepassing relevante normen en richtlijnen

Het is van groot belang om de juiste normen en richtlijnen te identificeren en toe te passen bij het verkrijgen van de CE-markering. Dit vereist grondig onderzoek van de geldende voorschriften en garandeert dat uw machine aan alle vereisten voldoet.

3. Gevaren- en risicoanalyse

Een uitgebreide analyse van de gevaren en risico’s is een essentiële stap in het traject naar CE-markering. Hierbij worden alle mogelijke gevaren en risico’s van de machine geïdentificeerd en geanalyseerd, zodat geschikte veiligheidsmaatregelen genomen kunnen worden.

4. Opstellen veiligheidsconcept en veiligheidsontwerp

Op basis van de analyse van gevaren en risico’s wordt er een veiligheidsconcept en veiligheidsontwerp opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de vereiste veiligheidsmaatregelen om de risico’s te minimaliseren en de veiligheid van de gebruikers te garanderen.

5. Beoordeling conformiteit en aanbevelingen m.b.t. de essentiële eisen voor gezondheidsbescherming en veiligheid

Het is van belang om een gedegen beoordeling uit te voeren van de conformiteit van de machine aan de geldende normen en richtlijnen. Bovendien kunnen er aanbevelingen worden gegeven met betrekking tot de essentiële eisen voor gezondheidsbescherming en veiligheid.

6. Uitvoering vereiste controles, tests en metingen

Voordat de CE-markering kan worden aangebracht, moeten de vereiste controles, tests en metingen worden uitgevoerd. Dit omvat onder andere het testen van de machine op verschillende aspecten zoals veiligheid, prestaties en milieueffecten.

7. Samenstelling wettelijk noodzakelijke documenten, inclusief het Technisch Dossier

Na het uitvoerig testen en controleren van de machine, is het opstellen van de vereiste juridische documenten de volgende stap bij het verkrijgen van de CE-markering. Hierbij is het noodzakelijk om onder andere het Technisch Dossier op te stellen, waarin gedetailleerde informatie over de machine wordt verstrekt.

8. Documentarchivering en –beheer

Het zorgvuldig archiveren en beheren van alle relevante documenten is van groot belang. Dit omvat het bewaren van alle documenten die betrekking hebben op de CE-markering, zodat ze te allen tijde beschikbaar en inzichtelijk zijn voor controle en inspectie.

Zorg voor een betrouwbaar CE teken

Als een product het CE-teken draagt, betekent dit niet automatisch dat het door een externe instelling is gekeurd. In de meeste gevallen gaat het om een ‘zelfcertificatie’ van de betreffende fabrikant of importeur. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo is bijvoorbeeld bij extra gevaarlijke machines voorzien in een speciale conformiteitbeoordelingsprocedure, waarbij een genotificeerde instelling moet worden ingeschakeld om het CE teken toe te kennen. Daarnaast is het mogelijk dat producten (soms onterecht) bijvoorbeeld onder de Laagspanningsrichtlijn zijn voorzien van een CE-markering en niet onder de Machinerichtlijn. Dit kunt u zien op de CE-verklaring. Voor machines is uiteraard een CE-markering onder de Machinerichtlijn verplicht.

De nieuwe Machineverordening 2023-1230, die de Machinerichtlijn vervangt vanaf 10 januari 2027, voorziet in een update van de beschikbare conformiteitsbeoordelingsprocedures. De lijst met gevaarlijke machines kan in deze verordening bovendien worden bijgewerkt, voor het geval er nieuwe gevaarlijke machines bijkomen in de toekomst. Certificeren in samenwerking met, of door een Notified Body blijft mogelijk onder de nieuwe Machineverordening. De basis blijft echter gelijk: het opstellen van de noodzakelijke documentatie (Technisch Dossier) en het plaatsen van een CE-markering door machinefabrikanten zelf.

Heeft u vragen of twijfels bij uw CE-markering? Pilz voorziet u graag van advies.

Schakel Pilz in voor een CE-markering op uw machine

Kies ook voor de expertise van Pilz! Met onze oplossingen creëren wij technische, economische, persoonlijke en ecologische veiligheid – voor mens, machine en milieu. Als wereldwijde veiligheidsambassadeur zijn wij uw aanspreekpunt, begeleider en deskundige op uw zoektocht naar een optimale automatiseringsoplossing.

Kiest u ook voor Pilz? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. Wij zijn u graag van dienst. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0347 – 320477, door te mailen naar info@pilz.nl of door het contactformulier in te vullen.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Mailchimp Tag
Mailchimp Tag
Voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.